Vesipelastus

Kuva: Jonna Räisänen

Vesipelastuksen tarkoituksena on ylläpitää koirien pelastusvaistoa ja uintitaitoa. Vepeä voi harrastaa lähes kaiken rotuisilla koirilla, kunhan koira on riittävän voimakas ja kookas esim. hinaamaan kumivenettä, jossa on ihmisiä. Perustottelevaisuus on oltava koiralla jokseenkin kunnossa (luoksetulo käskystä, paikalla pysyminen sekä noutaminen ja vetäminen). Koira ei saa olla arka tai epäluuloinen eikä missään nimessä aggressiivinen vieraita ihmisiä kohtaan (esineen vienti vieraalle, veneen vetoköyden ottaminen vieraalta, veneessä oleminen kahden vieraan ihmisen kanssa).

Kilpailuliikkeet ovat alokasluokassa / soveltuvuuskokeessa:

1. uinti 50 metriä veneestä hypäten

2.esineen vienti 30 m; koira lähtee rannasta ja vie esineen suussa veneelle

3. veneen haku 30 m, koira hakee kumiveneen, jossa on kaksi ihmistä vetäen sen köydestä rantaan

4. hukkuvan pelastaminen 30 m, koira lähtee rannasta ja tarttuu pelastettavan kädessä olevaan esineeseen ja tuo hänet rantaan

Ylemmissä luokissa liikkeet vaikeutuvat.

Vepekokeita ja -harjoituksia järjestetään ympäri Suomea. Koe on avoin newfoundlandinkoirille ja landseereille, mutta kaikki rekisteröidyt koirat rodusta riippumatta saavat osallistua, mikäli suorittavat soveltuvuuskokeen hyväksytysti jota on mahdollista kokeilla 3 kertaa. Kokeessa on 4 eri luokkaa : Soveltuvuus-, alokas-, avoin- ja voittajaluokka. Koesäännöt löydät tarkemmin Kennelliiton sivuilta.

Seurassamme on vesipelastusta harrastettu vuodesta 1997 alkaen. Tällä hetkellä harrastajia 25 treenaamme 2-3 iltana viikossa. Varusteet löytyvät seuran puolesta.

Harjoittelemme Päivärannassa entisen Taivaharjun leirintäalueen rannassa noin toukokuusta lokakuuhun (kelien mukaan). Järjestämme joka kesä alkeiskurssin ja 2-6 koetta sekä esittelytapahtumia tarpeen mukaan. Harrastus vaatii sitoutumista koska yksin tai liian pienellä porukalla ei pysty treenaamaan koska laji vaatii soutajia sekä apuohjaajia.

Lajivastaavan yhteystiedot löydät Yhteystiedot -sivulta.Kuva: Jonna Räisänen
Kuva: Jonna Räisänen