Agility

Kuva: Leena Hahinen

Agility eli koirien esteratakilpailu on vauhdikas ja hauska koiraharrastuslaji, joka sopii kaiken ikäisille ihmisille ja kaiken rotuisille koirille. Agilityssä ihminen ohjaa koiran käskyjen ja elekielen avulla virheettömästi ja mahdollisimman nopeasti tuomarin suunnitteleman radan läpi koiraan tai esteisiin koskematta.

Agilityä voi harrastaa omaksi ja koiran iloksi ja aktivoimiseksi, mutta usein lajissa syttyy halu kokeilla taitojaan myös kilpailuissa. Menestyminen agilityssä edellyttää koiralta yhteiskuntakelpoisuutta, hyvää fyysistä kuntoa, toimintakykyä ja ennen kaikkea hyvää yhteistyötä ohjaajan kanssa. Parhaimmillaan agilitysuoritus on ohjaajan ja koiran saumatonta yhteistyötä.

 

Miten harrastukseen pääsee mukaan?

Agility harrastuksen voivat aloittaa kaiken rotuiset koirat, niin rekisteröidyt kuin monirotuiset. Myös lapset voivat harrastaa agilityä, edellyttäen, että koira on lapsen hallinnassa. Tärkein ominaisuus agilityohjaajalla on iloinen, huumorintajuinen ja pitkäjänteinen asenne harrastamiseen ja koiran kanssa yhdessä tekemiseen.


KPSH ry järjestää agilityn alkeiskursseja vuosittain. Alkeiskurssille ilmoittautuessa koiran tulee olla vähintään 1-vuotias ja rokotettu rokotusohjeiden mukaisesti. Kursseillemme ovat tervetulleita niin rekisteröidyt kuin monirotusetkin terveet koirat; lonkka-, kyynär- ja selkävioista kärsiville koirille agility ei sovi ja joidenkin esteiden suorittaminen voi olla vaikeaa myös raskasrakenteisille koirille. Alkeiskurssille osallistuminen edellyttää suoritettua pentukurssia tai vastaavien taitojen hallitsemista: koiran tulee olla ohjaajan hallinnassa eikä se saa olla aggressiivinen toisille koirille. Ennen kurssia järjestämme hallintatestin, joka jokaisen kurssilaisen on suoritettava hyväksytysti.

 

Peruskurssilla perehdytään agilityyn lajina sekä harjoitellaan koiran ohjauksen perusteita. Kurssilla koiralle ja ohjaajalle opetetaan perusteet esteiden oikeaoppiseen ja turvalliseen suorittamiseen. Peruskurssi sisältää teoriatunnin lajin harrastamisen aloittamisesta sekä seitsemän käytännön harjoituskertaa.

 

Jatkokurssilla syvennytään lajiin alkeiskurssin jälkeen kuudella käytännön harjoituskerralla. Jatkokurssilla vahvistetaan esteosaamista, opetellaan eri ohjaustekniikoita sekä harjoitellaan lyhyitä estesarjoja. Jatkokurssin jälkeen koirakoilla on mahdollisuus hakea KPSH:n agilityn ryhmäpaikkaa.

 

Ryhmäkoulutuksessa harjoitellaan tavoitteellisesti agilitykilpailuihin tähdäten. Koirakot haetaan tason perusteella kerran viikossa harjoitteleviin ryhmiin, joita kouluttavat Suomen Agilityliiton koulutusohjaajakurssin suorittaneet, kokeneet koulutusohjaajat.

Koulutuksessa vahvistetaan esteosaamista, opetellaan ohjaustekniikoita ja erilaisten ratakuvioiden hallitsemista. Koulutukseen kuuluvat olennaisena osana ratatreeni ja agilityratojen rakentamisen harjoittelu annetun piirroksen mukaisesti.

Viikottaisten harjotusten lisäksi koirakon suositellaan harjoittelevan omatoimisesti, jonka mahdollistaa omatoimitreeniavaimen lunastaminen halliimme. Ryhmäpaikan saamisen edellytyksenä on seuran jäsenyys, Suomen agilityliiton lisenssi sekä sitoutuminen lajiin ja seuran yhteisiin talkoisiin (10h/6kk) harjoittelun vastineeksi.

Kurssi- ja ryhmäpaikkatiedustelut: agility.kpsh (at) gmail.com

 

Kilpailemaan?
Tutustuminen agilitykilpailuihin on helpointa epävirallisissa kilpailuissa, möllikisoissa. Epävirallisissa kilpailuissa on tarjolla luokkia eri tasoisille koirakoille putkiralleista vaativiin kisaratoihin. Mölliluokassa radalta puuttuvat yleensä kontaktiesteet sekä kepit ja hyppykorkeus on normaalia kisakorkeutta alempi. Kilpaileville tarkoitetussa luokassa on mukana kaikki esteet ja rata on usein 1-luokan kilpailuradan tasoinen. KPSH ry järjestää vuosittain useammat möllikilpailut, tarjoten niin uusille kuin jo kilpailleillekin harrastajilleen mahdollisuuden kerryttää kilpailukokemusta mahdollisimman pienellä osallistumiskynnyksellä.

Virallisissa agilitykilpailuissa kilpaileminen aloitetaan 1-luokasta ja ylin kilpailuluokka on 3-luokka. Seuraavaan luokkaan nousuun vaaditaan kolme virheetöntä ratasuoritusta, eli nk. nolla-rataa. Koira voi aloittaa virallisen kilpailemisen aikaisintaan 18kk ikäisenä ja koiran tulee olla tunnistusmerkitty ja rokotettu Kennelliiton sääntöjen mukaisesti. Ohjaajalla tulee olla Suomen Agilityliiton kilpailulisenssi. Virallisia agilitykilpailuja KPSH ry järjestää n. 2 kertaa vuodessa.

KPSH:n agilityharrastajat toivottavat sinut lämpimästi tervetulleeksi mukaan harrastusporukkaamme!

 

 

Lajivastaavan yhteystiedot löydät Yhteystiedot -sivulta.

 

Hyödyllisiä linkkejä:
Agilityliitto
 

Kuvat:Leena Hanhinen