Toko

Kuva: Sporttirakki

Toko eli koirien tottelevaisuuskoulutus

Tottelevaisuuskoulutuksen tarkoituksena on opettaa koiralle hallittua käyttäytymistä ja kauniita tapoja, sekä ohjaajalle toimivaa ja asiallista koirankäsittely- ja koulutustaitoa. Toko on hyödyllinen ja mukava harrastus koiran kanssa. Se parantaa koiran ja ohjaajan yhteistyötä ollen samalla tärkeä pohja kaikkiin muihinkin koiraharrastuksiin sekä arkipäivän askareisiin. Toko sopii kaikenrotuisille, -ikäisille ja -kokoisille koirille.

Koiran koulutustasoa testataan tottelevaisuuskokeissa. Tottelevaisuuskokeessa on neljä koeluokkaa: alokas- (ALO), avoin (AVO), voittaja- (VOI) ja erikoisvoittajaluokka (EVL). Luokissa on sekä yksilö-, että ryhmäliikkeitä. Yksi 1. palkinto oikeuttaa luokanvaihtoon, kolmella 1. palkinnolla koira saa kyseisen luokan koulutustunnuksen (TK1, TK2, TK3, TK4) mitalin kera ja siirtyy automaattisesti seuraavaan luokkaan. Kymmenen kuukauden ikäinen koira voi startata alokasluokassa, erikoisvoittajaluokan startti edellyttää 15 kuukauden ikää. Koira saavuttaa tottelevaisuusvalion (FI TVA) arvon, kun sillä on tottelevaisuuskokeen erikoisvoittajaluokasta kolme kertaa 1. palkinto vähintään kahdelta eri tuomarilta sekä näyttelystä vähintään laatumaininta "hyvä”.

Lisätietoa löytyy Palveluskoiraliiton sivuilta ja tokon säännöt löytyvät Kennelliiton sivuilta. Lisäksi internetissä löytyy paljon videoita tokokokeista. Parhaiten tokokokeisiin tutustuu, menemällä paikan päälle seuraamaan koetta. Ne ovat yleisölle avoimia, mutta turistikoirien tuontia halliin yleensä rajoitetaan.

Toko KPSH:ssa
Seura pyrkii järjestämään tokon alkeiskursseja vähintään kerran vuodessa. Kouluttajina toimivat seuran tokoharrastajat. Alkeiskurssille otetaan lajista kiinnostuneita koirakoita. Ikärajaa koiralle ei ole, kunhan rokotukset ovat kunnossa. Perushallittavuus olisi toivottavaa, koska alkeissa keskitytään jo lajitreeniin. Uusista alkeiskursseista ilmoitetaan seuran fb-sivuilla ja www-sivuilla. Alkeiskurssilla ei vaadita seuran jäsenyyttä eikä siinä ole talkoovelvoitetta.

Alkeiskurssin jälkeen voi kysyä ryhmäpaikkaa tokoryhmiin.
Tokoryhmissä harjoitellaan tavoitteellisesti tokokokeita silmällä pitäen. Ryhmät ovat tasoryhmiä, jotka muodostuvat ohjaajan kilpailutason mukaan. Tällä hetkellä seurassa harjoitellaan ALOryhmässä, johon kuuluvat vähintään alkeiskurssin käyneet tai vastaavat taidot omaavat ohjaajat, AVO-ryhmässä, johon kuuluvat vähintään ALO1-tuloksen saaneet ohjaajat ja VOI/EVL-ryhmässä, jossa ovat vähintään AVO1-tuloksen saaneet ohjaajat. ALO- ja AVO-ryhmissä harjoitellaan osittain kouluttajan johdolla ja osittain omatoimisesti ryhmäläisten tuella. Kouluttajina toimivat ylemmässä luokassa kilpailevat harrastajat. VOI/EVL-ryhmä toimii omatoimisesti toinen toisiaan auttaen. VOI/EVL-ryhmissä vaaditaan myös liikkurointitaitoja. Niitä pitää pyrkiä aktiivisesti opettelemaan ohjatuissa ryhmissä.  

Harjoitukset ovat kerran viikossa kiinteänä aikana ja kestävät 1 h. Lisäksi, edistyäkseen, on harjoiteltava myös itsenäisesti. Ryhmissä on 4-5 koiraa. Talvikaudella harjoitellaan hallissa ja kesäksi siirrytään pääasiassa ulkokentille. Kesäkaudella ryhmiä voidaan yhdistellä. Koirien on oltava ohjaajiensa hallinnassa eivätkä ne saa olla aggressiivisia muille koirille tai ihmisille. Koirille ei ole kuitenkaan ikärajaa, kunhan niillä on rokotukset kunnossa ja ne ovat ohjaajan hallinnassa. Juoksuaikainen narttu saa osallistua treeneihin pöksyt jalassa. Suositeltavaa olisi ilmoittaa etukäteen urosten omistajille juoksuista, jotta saadaan kaikille mielekäs treenitilanne.

Tokoryhmistä voi kysellä paikkoja sähköpostitse osoitteesta toko.kpsh (at) gmail.com. Ryhmäpaikan saadakseen pitää olla seuran jäsen. Ryhmässä harjoittelevan on tehtävä seurassa talkoita 20h/vuosi ja talkookausi on kalenterivuosi. Useamman kuin yhden lajin harrastajalle talkoovelvoite on yhden lajin talkoot + 10 h/lisälaji. Hallimaksu on 27 €/kk/laji/koira. Halliin voi lisäksi hankkia avaimen, jonka maksu on ryhmäpaikkalaiselle 10€/kk. Tokoryhmissä harjoittelevat järjestävät satunnaisesti myös möllikokeita, jotka ovat avoimia kaikille.

Varusteet
Treeneihin mukaan tarvitaan koiralle palkaksi leluja ja/tai nameja. Treeniliivi on hyvä hankinta. Halliin voi ottaa oman häkin, jossa koiraa voi pitää treenien ajan, jos se on hiljaa vuoroaan odottaessa. Jos koira ei pysy vielä ohjaajan lähellä, niin se täytyy pitää kytkettynä esim. liinassa. Omia tokotarvikkeita kuten kapuloita, merkkejä, ruutunauhoja ym. voi käyttää, mutta hallilla on niitä jonkin verran myös lainattavissa. Yhteisten kapuloiden käyttö infektioaikana harkiten! Hallilla on myös umpi- ja avoeste.

Lajivastaavan yhteystiedot löydät Yhteystiedot -sivulta.

Kuva: Jenni Roponen
Kuva: Heidi Lappalainen