Pelastuskoirat

Pelastuskoiraksi nimitetään koiraa, joka on koulutettu siten, että sitä voidaan käyttää kadonneiden, eksyneiden tai sortuneisiin rakennuksiin jääneiden ihmisten etsinnöissä.

Vaatimukset koiralle

Koiran tulee olla avoin ja ystävällinen vieraita ihmisiä kohtaan ja sen on oltava hyvin ohjaajansa hallinnassa. Sillä tulee olla erinomainen hajuaisti ja taipumus sen käyttämiseen ohjaajan ohjauksessa. Koiran tulee olla fyysisesti sellaisessa kunnossa, että se pystyy selviytymään vaikeakulkuisessa maastossa.

Vaatimukset ohjaajalle

Pelastuskoiratoiminta asettaa vaatimuksia myös koiranohjaajalle. Ohjaajalla tulee olla hyvä stressinsietokyky ja hänen tulee olla hankalia olosuhteita pelkäämätön. Hänen tulee kouluttautua mm. suunnistukseen, etsintätekniikkaan ja ensiapuun sekä taitojen lisääntyessä sitoutua paikallisen hälytysryhmän toimintaan.

Kun koirakko on suorittanut määrätyn tasovaatimuksen mukaiset pelastuskoirakokeet ja viranomaistestin, se voidaan nimittää paikalliseen hälyryhmään ja sitä voidaan käyttää viranomaisten apuna todellisissa etsinnöissä. Koetulokset on uusittava vähintään kahden vuoden välein ja viranomaistesti ryhmänjohtajan arvioinnin mukaan (esim. koiran tai ohjaajan pitkän sairausloman jälkeen). Pelastuskoiratoiminta toimii osana Vapepaa.

Pelastuskoiratoiminta KPSH:ssa

Seurassamme toimii tällä hetkellä yksi pelastuskoiraryhmä. Ryhmässä harjoitellaan kolme kertaa viikossa erilaisissa ympäristöissä jälkeä, ilmavainutyöskentelyä, tottelevaisuutta sekä etsintätilanteita. Sekä pelastuskoiran kouluttaminen, että ohjaajan kouluttautuminen vaativat pitkäjänteistä työtä, joten edellytämme koirakolta sitoutumista ja aktiivista osallistumista harjoituksiin. Tavoitteena on kouluttaa ryhmäläiset Pohjois-Savon pelastuskoirien hälytysryhmään ensin apuohjaajiksi ja sen jälkeen koiranohjaajiksi.

Ryhmään otetaan uusia koirakoita resurssien mukaan.  Lajivastaavan yhteystiedot löydät Yhteystiedot -sivulta.  


Lisätietoa pelastuskoiratoiminnasta:
Pelastuskoira
Pelastuskoirakokeet
VIRTA – Pelastuskoirakon käyttöönottotarkastus viranomaiskäyttöön

Kuva: Jari Turunen

Seuraa pelastuskoiraryhmää Instagramissa!